Slova, která pronesl ctihodný biskup Antonín Podlaha v den tisícího výročí mučednické smrti svatého Václava, vévody a dědice země české + Sešit za biskupem Antonínem Podlahou

  • Autor: Jan Lebeda
  • Rok vydání: 1937
  • Nakladatelství: Jan Lebeda
  • Ilustrátor: Arnošt Hrabal

Popis

K pátému výročí smrti biskupa Antonína Podlahy jako svůj soukromý tisk vydal Jan Lebeda v počtu 150 číslovaných výtisků (tento ex. 123). Původními dřevoryty vyzdobil Arnošt Hrabal. Podle návrhu M. Kalába vytiskla Průmyslová tiskárna v Praze písmem Menhart Romana Monotype na holandském papíře Pannekoek. Původní nakladatelská brož, volné listy v obálce. Pěkný stav.

Antonín Podlaha (1865 –1932) byl český římskokatolický kněz, teolog, archeolog, historik umění a docent Univerzity Karlovy. V letech 1919–1930 byl generálním vikářem pražské arcidiecéze a od roku 1920 pomocným biskupem pražským a titulárním biskupem z Pafu. Podle tabulky, která je umístěna před jeho hrobem v katedrále sv. Víta, zemřel „v pověsti svatosti“.

Během života shromáždil rozsáhlou a cennou sbírku starožitností, zejména chrámového umění (obrazů, soch, grafiky, medailí, precios, parament a nábytku). Vytvořil pozoruhodnou knihovnu, která obsahovala několik tisíc svazků náboženské, historické, topografické a umělecké literatury, od prvotisků doby pozdně gotické a renesanční, přes barokní tisky až po díla současná.

Sešit Za biskupem Antonínem Podlahou vydal A. Šorm, 16 stran, obsahuje fotografické přílohy.