Ondřej Černyšev (novoromantismus, dekadence)

  • Autor: Julius Zeyer
  • Rok vydání: 1935
  • Nakladatelství: Československá grafická unie
  • Ilustrátor: Artuš Scheiner
  • Vazba: celoplátěná vazba
  • Cena: 290 Kč

Popis

Celoplátěná zdobená vazba, 1935, formát A4, překrásné ilustrace (celostránkové bar. hlubotisky), na kvalitním papíře, výborný stav.

Ondřej Černyšev je román českého novoromantického básníka a prozaika Julia Zeyera, odehrávající se v carském Rusku v 18. století (znal velice důvěrně ruské prostředí, když působil roku 1873 jako vychovatel u přední petrohradské šlechtické rodiny).

Jedná se o první Zeyerův román, ve kterém autor skloubil žánr historického románu s prvky fantastiky. Někteří kritici autorovi vyčítali mysticismus a mysteriózní motivy, které nebyly v románu uspokojivě vysvětleny.

Julius Zeyer 1841 - 1901 český prozaik, dramatik a básník, je označován za jednoho z nejvýraznějších českých novoromantiků či předchůdce dekadentů a okrajově sci-fi. Náměty čerpal nejčastěji z dávné historie, mytologie, bájí a pověstí, a to nejen českých, ale i evropských – především starogermánských, starorománských a slovanských. Jeho poezie je převážně epická a má často nostalgický ráz. Ve svém literárním díle, ať už se jedná o prózu či poezii, si vysnil vlastní svět, který měl s realitou jen málo společného. Tento fiktivní svět byl i se svými hodnotami a pravidly pravým opakem tehdejšího provinciálního českého maloměšťáctví. Julius Zeyer byl v osobním životě velmi komplikovaný člověk. Svými přáteli byl označován za člověka něžného a křehkého. Z jeho korespondence víme, že po celý život trpěl depresemi a úzkostnými stavy. Jak již bylo uvedeno výše, někteří autoři z různých indicií dovozují jeho homosexualitu nebo přinejmenším „homoerotickou konstelaci“, což bylo v té době společensky zcela nepřijatelné.