Šesté jaro (román z nacistické věznice)

  • Autor: Václav Jírů
  • Rok vydání: 1946
  • Nakladatelství: Václav Petr
  • Cena: 150 Kč

Popis

Václav Petr, Praha, 1946, původní nakladatelská brož, ukázky fotografií viz další náhledy, pěkný stav. 

Autor v knize líčí utrpení vězňů v německém vězení v Hamelnu.

Věznicí byl kostel, který znesvětili nacističtí vrahové nejhorším mučením, hladem a zabíjením. Je to vlastně poslední etapa této kalvárie. Přichází pak jen pochod smrti, který nevydržel nikdo bez těžkých následků zdravotních -  pochod smrti do koncentračního tábora u Escherhausenu. Snad jedině víra v blížící se spojenecké armády dala sílu, aby vydrželi až do konce.

Václav Jírů byl český fotograf a redaktor. Poprvé vystavoval v roce 1933. Spolupracoval s Divadlem Vlasty Buriana, fotografoval v Osvobozeném divadle, věnoval se reklamní fotografii, stal se známým rovněž v zahraničním tisku (London News, London Life, Picture Post, Sie und Er, Zeit im Bild).

V roce 1940 byl zatčen gestapem pro odbojovou činnost, odsouzen na doživotí a vězněn do konce války. V knize Šesté jaro, kde jsou i jeho snímky pořízené krátce po osvobození, popsal svou zkušenost z vězení a koncentračních táborů. Po válce se stal členem Svazu československých novinářů a v roce 1948 členem Svazu československých výtvarných umělců. Věnoval se nadále fotografování, ale rovněž hledání nových talentovaných fotografů. V roce 1957 založil a vedl čtyřjazyčnou fotografickou revui Fotografie. Po emigraci synovce Jiřího Jírů v roce 1968, jemuž byl fotografickým učitelem, byl nucen Václav Jírů opustit místo šéfredaktora Fotografie. Do konce života pak organizoval fotografické výstavy a působil v porotách fotografických soutěží.

Výstavy (výběr):
1933 - XX. výstava Českého klubu fotografů amatérů, Praha
1936 - Mezinárodní výstava v Mánesu, Praha
1957 - Světová výstava, Brusel (3. cena)
1959 - Wystava fotografiki Václava Jírů, Varšava
1960 - Mistrovské fotografie z ČSR, Vídeň
1968 - Die Farbfotografie in der ČSSR, Berlín
1969-1970 - La strade reale, Itálie
1970 - EXPO 70, Ósaka
1980 - Václav Jírů: Fotografie 1928-1980, Praha