Miloš Dvořák o Otokaru Březinovi (Otokar Březina, okrajově symbolismus, mysticismus, spiritualita, filozofie)

  • Autor: Ladislav Soldán
  • Rok vydání: 2007
  • Nakladatelství: Akropolis
  • Počet stran: 172
  • Skladem: Ano
  • Cena: 200 Kč

Popis

Akropolis, Praha, 2007, brožovaná, 172 stran, kniha je nová.

OBSAH: Náboženství v díle Otokara Březiny -- Pohádky v díle Otokara Březiny -- Několik slov k poslednímu výboru Z díla Ot. Březiny -- Pohyb v díle Otokara Březiny -- Žena v díle Otokara Březiny -- Výklad Březinovy básně Návštěva -- O skladbě Březinových metafor -- Boj o Otokara Březinu -- Dr. Pavel Franekl. Otokar Březina. Mládí a přerod. Geneze díla -- Deset let od smrti Otokara Březiny -- Zvuk a slovo aneb drama dnešní lyriky -- Stavitel chrámu. Památník básníka a myslitele Otokara Březiny -- Vůle v díle Otokara Březiny -- Přítomnost díla Březinova -- V. Lesný. Básnický zápas Otokara Březiny -- Nová kniha o Březinovi -- Bohuslav Pernica. Otokar Březina intimní (Anna Pammrová) -- Krajem Otokara Březiny -- Apoteóza klasů -- Otokar Březina a Nová Říše -- Názory Otokara Březiny na husitství -- Vůle a víle Otokara Březiny -- Čas v dle Otokara Březiny -- Mír Otokara Březiny. Komentář k básnickému odkazu Březinovu.

V Březinově rozpoložení převládá deprese, melancholie, pochybnosti o smyslu tvorby (čte Baudelaira a Schopenhauera. Je to doba zásadního uměleckého přerodu: Březina přijímá Schopenhauerův názor, představu světa jako absolutního sebeklamu a iluze, čímž ospravedlňuje výlučnost své samoty i negativní poměr k všední skutečnosti. Překonat svět bylo podle Schopenhauera možné pouze přijetím subjektivního snu, v jehož samotě člověk nalézá sám sebe jako jediný zdroj útěchy a duchovní svobody.

Tehdy vzniká Březinův projekt aristokraticky výlučného Umění. Realistický prozaik se mění v symbolistického básníka. Současně s ním dochází k obecné proměně české literatury. Česká literatura procházela v tomto období krizí a ocitla se v hraničním pásmu, kde nebylo možno pomocí stávajících realisticko-lumírovských výrazových prostředků dojít k nové a vyšší stylové dokonalosti a nebylo možné jimi autenticky vyjádřit životní pocity. U mnoha básníků dochází k prudkým vývojovým zvratům (Antonín Sova, Karel Hlaváček, Stanislav Kostka Neumann, Jiří Karásek ze Lvovic). Ucelená biografie o jednom z našich největších a nejsložitějších básníků.